INFORMÁCIÓS SZÁMUNK:
+36 70/7777-007

Napelem rendszerek háztartásoknak

Háztartási kiserőművek használatával, a háztartások, vállalkozások, közintézmények, felhasználva a természet ajándékát, képes ellátni saját magát villamos árammal. Ilyen technológia alkalmazása esetén az éves "0"-ás villanyszámla is elérhető.
 
 
Így működik:
 
 
 
 
  • A napelem a Nap energiáját inverter segítségével elektromos árammá alakítja.
  • Az elektromos áram betáplálódik a villamos hálózatba egy "oda-vissza" mérő villanyóra közbeiktatásával.
  • A fogyasztó e szerint vásárol további elektromos áramot, vagy adja el a túltermelt különbözetet.
  • A megtermelt árammal működtethetjük háztartási berendezéseinket, szivattyúzhatunk és melegíthetünk vizet, feltölthetjük akkumulátorainkat, és fűthetünk is vele.
 
 
 
Fontos tudnivalók a rendszer működéséről
 
A háztartási kiserőművek háztartásokban, vállalkozásoknál, vagy éppen közintézményeknél alkalmazott egyszerű és gazdaságos energiatermelési módot jelent, mely során a megtermelt napenergia a hálózatba kerül betáplálásra. Nyugat és Dél-Európában már több mint egy évtizede alkalmazzák a technológiát, és hazánkban is egyre inkább kezd elterjedni. Ezek a napelemes rendszerek évtizedeken keresztül különösebb karbantartás nélkül működnek.
Általában a házak, épületek tetejére rögzítjük a napelemeket. Abban az esetben, ha az épület teteje nem alkalmas valamilyen oknál fogva a napelemek telepítésére, lehetőség van földön elhelyezett állványzatra szerelni a paneleket. Itt kicsit magasabb beruházási költséggel kell számolnunk, mivel a tartószerkezet ebben az esetben a legköltségesebb.
 
 
Az E-On részletes tájékoztatóját a hálózatba való kapcsolódás feltételeiről, és a vonatkozó törvényről itt olvashatja el.
 
 
A rendszer elemei, funkciói
 
 
Az alap, hálózatra visszatápláló rendszer elemei: napelem, inverter, ad-vesz mérő.
A napelemek egy hálózatra tápláló inverterhez vannak kapcsolva, amely az egyenáramot a felhasználásra alkalmas, váltakozó árammá alakítja. Az inverter hálózatra csatlakoztatásához az áramszolgáltató engedélye szükséges.
 
A betáplált villamos áramot egy "kétirányú" mérőóra regisztrálja, amely mutatja a megtermelt és az elfogyasztott energiát is. Ez az alapja az elszámolásnak a fogyasztó és a szolgáltató között. A többlet termelés a szolgáltató hálózatába kerül, amit a szolgáltató (E-ON, Elmű, DÉMÁSZ) köteles átvenni. Amikor a napelemek nem képesek elegendő mennyiségű elektromos áramot előállítani (például este), akkor a szükséges energiamennyiséget a hálózatból vesszük fel, úgymond elfogyasztjuk a napelem rendszerünk által termelt energiát, amelyet addig a közüzemi hálózatban raktároztunk.
 
 
A hálózatra visszatápláláshoz igénybejelentés, csatlakozási tervdokumentáció készítése és áramszolgáltatói engedélyeztetés szükséges. Az áramszolgáltatókkal való elszámolás a jogszabály szerint, elszámolási időszakonként a termelt és fogyasztott energiamennyiség különbségének számításával történik. Az egyenleg alapján kizárólag a fogyasztott áram mennyiséget kell kifizetni, illetve többlettermelés esetén a szolgáltató megvásárolja a villamos energiát. Erre kizárólag számla ellenében van lehetőség, a számla kiállítójának a tevékenységi körében szerepelnie kell az energiakereskedelemnek.
 
Lehetőség van havi, negyedéves, vagy éves elszámolási időszakra. Mivel a napelem termelése az év folyamán nem egyenletes (nyáron több, télen kevesebb) ezért mi az éves elszámolást javasoljuk ügyfeleinknek.
 
 
Fontos szempontok telepítés előtt:
 
  • Tető tájolása
  • Tető és a cserép típusa
  • Tető terhelhetősége
  • Tető dőlésszöge
  • Megfelelő tető hiányában: szabad földterület
 
Megtérülés
 
Az egyszeri beruházás jelentősen csökkenti az energiaköltséget. Egy jól méretezett rendszerrel elérhető az éves nullás villanyszámla is. A megtérülésnél figyelembe kell vennünk, hogy a villanyszámla ára évről évre emelkedik. Ha egy 5%-os inflációval, áremelkedéssel számolunk, akkor egy jelenleg havi 15.000.- Ft-os villanyszámlát fizető háztartás az elkövetkező 25 év alatt közel 9 millió Ft-ot fizet ki az áramért. Ehhez képest egy komplett beruházás hozzávetőlegesen bruttó 2 millió Ft-ból megvalósítható. Mi most a példa kedvéért csupán 25 évvel számoltunk, pedig a napelemek élettartama ennél sokkal hosszabb.
 
 
 
Cégnév:
Cím:
Telefon:
E-mail:
Trioda Group Kft.
9028 Győr, Pándzsa u. 1.
06-70/7777-007
info@triodagroup.com
weboldal tervezés: IRQ